Kroatië

Steden Eilanden Nationale parken Bezienswaardigheden Klimaat
Merk & type:
Type:
Van:
Verblijfsduur:
 dagen

Weather forecast

Useful links

Steden

Steden Steden Steden

Sibenik

Sibenik is gelegen in het midden van de Adriatische kust op 43º44’ N en 15º55’ E aan de pittoreske baai waar de rivier de Krka in uit komt. St James’ kathedraal bepaald het zicht van deze mooie stad en is een van de belangrijke architectonische gebouwen uit de 15th en 16th eeuw en daarom opgenomen in het UNESCO register van World Cultural Heritage.

Sibenik is gebouwd aan een van de meest beschutte baaien langs de Adriatische kust en het culturele, administratieve en economische centrum van de regio Sibenik – Knin met zijn 50.000 inwoners. De stad is bekend vanwege het grootste aantal kerken in het oude centrum van alle Dalmatische steden. De meeste van de kerken zijn tegenwoordig in gebruik als museums, galerieën en vergelijkbare expositie ruimtes. Het oude centrum is een labyrint van smalle Mediterrane straatjes ( Kala), pleinen en werkers huisjes maar ook paleizen kunnen hier gevonden worden. Gedurende de zomermaanden zijn de temperaturen in Sibenik relatief hoog maar aangenaam door de mistal wind die waait van de zee naar het land.

Vodice

De stad Vodice staat bekend om zijn traditionele manifestaties maar is ook bekend vanwege zijn rijke nachtleven en vele concerten gedurende de zomermaanden. Daardoor is Vodice niet alleen een favoriete bestemming voor watersporters maar ook onder jongere populair. Een van de karakteristieke eigenschappen van een Mediterrane stad kan men hier vinden, de zogenaamde smalle straatjes, waar twee mensen niet naast elkaar kunnen passeren. In Vodice vindt u tevens het enige Aquarium en maritieme museum in de regio Sibenik – Knin.

Split

Split is niet alleen het aankomst en vertrek punt van veel toeristen vanwaar ze verder gaan naar hun eind bestemming via de weg of over het water. Split is een toeristische bestemming op zichzelf. Het is de op een na grootste stad van Kroatië met meer dan 200.000 inwoners en meer dan 1700 jaar geschiedenis. Er zijn vele bezienswaardigheden uit de oudheid en monumenten te bezoeken waarvan de meest bekende toch wel het Diocletian paleis is wat ook is opgenomen in de registers van UNESCO. Split is rijk aan cultuur en andere evenementen speciaal in de zomermaanden wanneer de pleinen en andere ruimtes worden omgetoverd tot openlucht podia.
Het schiereiland Split wordt omgeven door de eilanden Brac, Hvar, Solta en Ciovo.

Zadar

Zadar is een stad met buitengewone historische en een waardevolle culturele erfenis. Gelegen in het centrum van de Adriatic, Zadar is het stedelijk centrum van Noord Dalmatie en tevens administratief, economisch, cultureel en politiek centrum van de regio met ongeveer 90.000 inwoners. Zadar biedt verscheidene toeristische activiteiten waarbij er een interessante mix is gevonden tussen het schoonheid uit het verleden en de wensen van de moderne toerist. Zadar is gelegen 44º06’51’’ N en 15º13’40’’ E. Het heeft zich ontwikkeld tot favoriet gelegen in het centrum van de oost Adriatische kust, beschermd door de vele eilanden van de open zee.

Dubrovnik

Dubrovnik is wereldwijd bekend vanwege zijn culturele en historische monumenten en ook beschermd en opgenomen door UNESCO op de lijst van World Cultural Heritage.

Dubrovnik is geen museum stad maar een stad met vele musea en een bruisend stadsleven. In Dubrovnik heeft men een goede harmony gevonden tussen het moderne leven en de erfenis uit het verleden. In de buurt van het centrale plein in de stad vindt u de meest belangrijke monumenten. In Dubrovnik zijn sporen gevonden die terugvoeren naar de prehistorie en Hellenistic period, er zouden toen al 3500 mensen wonen.

Umag

Idyllisch gelegen in een hoefijzervormige baai, Umag is een stad van contrasten tussen oud en nieuw. Umag was al ontdekt door de Romeinen er hun zomer residentie van maakte. Dit is terug te vinden in de vele Venetiaanse huizen in het oude centrum van Umag. In de omgeving van Umag kunt u prima verschillende bergsporten bedrijven, grotten ontdekken en andere avontuurlijke dingen doen.

Rovinj

Rovinj is een voormalige vissers plaats en vandaag de dag een toeristische locatie bekend om zijn goede klimatologische omstandigheden. De stad zal u verleiden met smalle middeleeuwse straten en warme Mediterrane sfeer. In de omgeving van Rovinj kunt u prima recreëren, fietsen, paardrijden en wandelen.