Kroatië

Steden Eilanden Nationale parken Bezienswaardigheden Klimaat
Merk & type:
Type:
Van:
Verblijfsduur:
 dagen

Weather forecast

Useful links

Eilanden

Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden Eilanden

Er zijn 1244 eilanden, eilandjes en riffen in het Kroatische deel van de Adriatische zee wat de Kroatische archipel de grootste van de Adriatische zee maakt en op een na grootste in het Middellandse zee gebied. Van de ongeveer 700 eilanden zijn er slechts 47 bewoont door minimaal 1 persoon. De belangrijkste bron van inkomsten op de eilanden is de landbouw, (verbouwen van druiven voor wijn en olijven) visserij en toerisme.

Kaprije

Kaprije is een eiland wat is gelegen in het midden van de Sibenik archipel. Het is 7 vierkante kilometer groot en heeft zijn naam van de Mediterrane plant waar de kappertjes vandaan komen. Vandaag de dag leven er ongeveer 150 mensen permanent op het eiland. De inwoners houden zich voornamelijk bezig met landbouw en visserij, maar staan ook bekend als zeer goede zeelui. Recent is het toerisme ook meer en meer in opkomst. Op het eiland zijn geen auto’s toegestaan. Vanwege zijn schoonheid en goed beschermde haven komen veel jachten, en toeristen van over de hele wereld naar het eiland. In 1944 is het oorlogsschip Francesca da Rimini tot zinken gebracht bij de noord kaap van het eiland, het wrak is tegenwoordig een van de meest bezochte onderwater archeologische sites.

Zirje

Zirje is het grootste eiland in de archipel voor Sibenik. Als buitenste eiland, is de afstand naar Sibenik ook het grootst, 11 nm. Er bevinden zich vele mooie kleine eilandjes rondom Zirje. Voor jachten zijn er een aantal goed beschermde baaien, Mala Stupica, Vela Stupica en Tratinska. De ferry die Zirje aandoet meert af in de baai van Muna.

Prvic

Er bevinden zich twee typische vissersdorpen op het eiland: Prvic luka in het zuidoosten en Prvic Sepurine aan de zuidwest zijde verbonden door een 1 km lange weg. Beide gemeenschappen zijn beschermd door het ministerie van cultuur van de republiek Kroatië als cultureel erfgoed. In de middeleeuwen, ten tijden van de Turkse aanval, was het eiland druk bewoont terwijl vandaag de dag ongeveer 400 mensen leven in beide gemeenschappen. Het eiland is een rustige oase en gedurende het gehele jaar goed bereikbaar met een veerdienst naar Sibenik en Vodice.

Hvar

Hvar is het eiland van de Kroatische Dalmatische eilanden, lang geleden al bekend vanwege zijn belangrijke strategische ligging en nautische positie, de rijkdom uit de verschillende historische periode, culturele en natuur monumenten en literatuur.

Dankzij het milde klimaat, warme winters en aantrekkelijke zomers, bezoeken veel mensen Hvar, onderzoekers en reizigers, aangetrokken door de aantrekkelijke Mediterrane natuur, tradities en nachtleven. Havr kreeg aanzien gedurende de middeleeuwen bij de Venetian marine vanwege de ligging van de haven. Vandaag de dag is het een van de meest populaire eiland bestemmingen in de Dalmatische riviera, een stad met lachende, innemende mensen, bijna totaal gewijd aan toerisme.

Brac

Brac is het grootste eiland in midden Kroatië and op twee na grootste eiland in de Adriatic gelegen op slechts 13 kilometer van het vaste land. Het klimaat is typische Mediteraan met warme droge zomers en milde winters. Er leven ongeveer 13.000 inwoners in 23 dorpen en steden. Supetar is het administratieve centrum en is gelegen aan de noord zijde van het eiland terwijl Bol de oudste kust plaats is op het eiland. Westlijk van Bol bevindt zich het strand van Zlatni rat, een van de mooiste en grootste natuurlijke atracties van de Adriatic. Zlatni rat, Vidova gora – de hoogste top op een Kroatisch eiland, Blaca desert, diepe baaien, olijf boomgaarden, wijngaarden langs de heldere zee zijn de reden voor vele mensen om een bezoek te brengen aan Brac elk jaar.

Lastova

Lastova is het op drie na grootste eiland omgeven door 46 kleinere eilandjes en rotspunten. De bossen en ongerepte natuur maken dit een ongelofelijk en fascinerend mooi eiland. De plaats waar de twee eilanden Lastova en Prezba aan elkaar zitten heb je aan de ene kant Mali Lago bay en aan de andere zijde Veli Lago bay. In 2007 is het eiland Lastova uitgeroepen tot natuurpark en trekt hierdoor elk jaar veel bezoekers die komen genieten van de mooie natuur en het heldere water.

Korcula

Op het eiland Korcula bevinden zich drie grotere plaatsen, Korcula de geboorteplaats van Marco Polo, Blato, in het binnenland en Vela Luka in het westen. Korcula is een ongeloofelijk mooi eiland, zeker de moeite waard om te bezoeken. In de nabijheid van de stad Korcula bevinden zich ongeveer 20 onbewoonde eilandjes met makkelijk toegankelijke kustlijnen terwijl bij Lumbarda bevindt zich een zandstrand omgeven door wijngaarden.

Pakleni eilanden

De Pakleni eilanden, een groep van 20 eilanden en eilandjes gelegen voor de stad Hvar, staan niet alleen bekend als het mooiste gedeelte van Hvar maar van de hele Kroatische kust. De speelse ligging van de eilanden in de heldere, blauwe zee, met verschillende zwem stranden, picknick plaatsen en talloze beschutte strandjes, stenen terrassen in de zon and prachtige beschutte baaien is uniek en meest herkenbare natuurlijke schoonheid van het eiland Hvar. Duikers beweren dat de onderwaterwereld van de Pakleni eilanden een van de mooiste in de Middellandse zee is. In 1999, is Palmizana in de top 10 opgenomen van mooiste toeristische bestemmingen in de Adriatic. Het is de oudste en meest bekende excursie plaats en tevens bekende jachthaven. Palmizana’s keuken is gebaseerd op vis, krab en schelpdieren, eigen gekweekte groente waardoor verscheidene internationale tijdschriften deze keuken uitgeroepen hebben tot de beste in rondom de Middellandse zee.

Vis

Het eiland Vis wordt gekenmerkt door verborgen schoonheid, heldere zee en rijk aan archeologische sites. Zeilend van afgelegen baaien en stranden naar de grotten met reflecterend licht, groen, blauw en zilver maken elk bezoek onvergetelijk. Het eiland is rijk aan archeologische monumenten en historisch locaties en biedt vele goede restaurants waar u kunt genieten van authentieke gerechten en goede wijn. De overblijfselen van oude steden, Romeinse badhuizen, Issa necropolis en vele huizen uit de Renaissance tijd, kleine kerken en recentelijk, Tito’s grot bieden u vele mogelijkheden voor excursies

Krk

Het eiland Krk is gelegen in het centrum van de Kvarner baai en wordt gekenmerkt door het milde mediterrane klimaat, avontuurlijke locaties en diversiteit in natuur en cultuur waardoor het reeds in de oudheid “the golden island” werd genoemd. Op het eiland bevinden zich 2 meren en 3 rivieren.

Rab

Rab heeft specifieke landschapskenmerken naast een rijke flora en diversiteit aan dier soorten zowel op land als in het water. Natuurlijke rijkdom en rijke historie, culturele en historische erfenis zijn de basis voor het toerisme. De plotselinge expansie van het toerisme heeft ertoe geleid dat het leven veranderd is en dat bijna de gehele bevolking tegenwoordig leeft van het toerisme.

Cres

Het eiland Cres, het grootste eiland is gelegen in het noordelijke deel van Kvarner. Het zuidelijk deel, de stad Osor is verbonden via een brug met het eiland Losinje. Als we het over Cres hebben dan moet ook zeker het ongewone fenomeen het zoetwatermeer van Vrana genoemd worden. Het niveau van het wateroppervlak is boven zeeniveau en de bodem van het meer bevindt zich onder zeeniveau op 74mtr diepte. Cres is eveneens een van de laatste leefgebieden van de nog maar weinig voorkomende vogelsoort – griffon gier.

Losinj

Het toerisme om Losinje is gekoppeld aan gezondheid, de voordelen van het klimaat en begroeiing van het eiland werden voor het eerst ontdekt door de Oostenrijks Hongaarse Aristocraten. Door de erkenning van Losinje als gezondheid ressort werden er vele villas en zomer residenties gebouwd die tegenwoordig gerestaureerd zijn en een het eiland een mooi aanzien geven. De actieve vakantieganger kan het gehele jaar van het 220 km lange wandelpad genieten dat zich uitstrekt over maar liefst vijf eilanden