Merk & type:
Type:
Van:
Verblijfsduur:
 dagen

Weather forecast

Useful links

Wind

Bora

De Bora is een koude, neerwaartse in korte zeer krachtige stoten blazende “gevaarlijke” wind vanuit het noord-noordoost tot oost-noordoostelijke richting. De kracht van de Bora kan verklaard worden door de warme lucht die zich bevindt boven de zee en de koude lucht boven in de bergen waardoor er een sterke luchtstroom ontstaat.

Gebieden die redelijk goede bescherming bieden tegen de Bora zijn de west kust van Istrie, lijzijde van het eiland Unije, Dugi otok, onder de kust van Zadar channel, lijzijde of de Kornati eilanden en eiland Mljet. De Bora waait het meest in winter.

De Bora duurt in de zomer meestal maar een aantal uren tot een dag terwijl deze in de winter wel een aantal dagen kan duren.

Sirroco

De Sirroco is een warme en vochtige wind die uit het oost-zuidoosten tot zuid-zuidwesten waait. De gevolgen van deze windrichting zijn over het algemeen hogere golven en regen. De Sirroco is een karakteristieke wind voor het zuidelijk deel van de Adriatic, waar hij langer en krachtiger is dan in het noordelijke deel. De kenmerken van een opkomende Sirroco zijn een kalme zee, zwakke veranderlijke wind, stijging van temperatuur en vochtigheid, wazige horizon en het langzaam zakken van de luchtdruk. De Sirroco, tegenovergesteld van de Bora, bouwt altijd langzaam op.

Mistral ( Landward breeze)

De Mistral is een dagelijkse thermische wind komend uit noordwesten en ontstaat door het verschil in opwarmen van de zee en het land. De Mistral waait vanaf het voorjaar tot het najaar gedurende de dag. De Mistral komt meer voor in het zuidelijke deel dan in het noordelijke deel van de Adriatic. Aan het eind van de dag kan het een sterkte bereiken van 20 tot 35 knopen vooral bij Bol, op het eiland Brac en Viganj op Peljesac is dit duidelijk merkbaar. Deze gebieden worden dan ook veel bezocht door surfers vanwege dit effect.

Burin ( The Stiff breeze)

De Burin is een tegenovergestelde wind van de Mistal. Hij waait tijdens de nacht vanuit het noord-noordoosten in het noordelijk deel van de Adriatic en in het zuiden van oost tot zuidoosten.

Sudden storm

Sudden storm is een thermische wervelwind welke met hoge snelheid vanuit de open zee komt. Ze zijn van korte duur en hebben grote kracht. Dit fenomeen komt het meeste voor in de zomer, meestal in het noordelijk deel van de Adriatic met onweersbuien. De kenmerken van deze Sudden storm zijn het ontwikkelen van witte cumulus en hogere donkere bewolking die aan de top spreidt in een lijn. Voor aanvang van de storm is er een stilte, letterlijk stilte voor de storm.